Erik


Ny bok. Gränsbrytarna – den globala migrationen och nationalismens murar. (Norstedts, 2014) Läs mer.


Loading

Bloggen

Ny bokblogg

Publicerat 6 september 2014 kl. 08:13 av erik

Den här bloggen ligger i stiltje just nu, men jag skriver desto mer på webbplatsen för min nya bok, "Gränsbrytarna – den globala migrationen och nationalismens murar" (Norstedts, 2014).

Följ gärna med dit och läs bloggen eller mer om boken.

------------

Fyra dagar efter Hugo Chávez död

Publicerat 9 mars 2013 kl. 17:18 av erik

Jag landar i ett Caracas som befinner sig i chock. Människor ser skakade, uppbragda ut. Det är som att de inte riktigt förstått vad som har hänt: att landets president - fixstjärnan i den sydamerikanska vänstervågen, mannen som dominerat landets politik fullständigt i 15 år - gått bort efter två års kamp mot cancern.

Utanför militärsjukhuset är det hett och kaotiskt. Hjärtskärande scener utspelar sig när folket tar farväl av sin president. Denna kortege är det starkaste minnet jag kommer att bära med mig från mina fyra dagar i Caracas.

Men man bör naturligtvis vara försiktig med ord som "folket". Människor i ett land är individer, och det finns ofta lika många åsikter som det finns individer. I den fattiga förorten Petare möter jag Rusmery Barrios. Hon tycker att idoldyrkan av Chávez är på väg att gå alldeles för långt. Och hon är inte ensam om det. När jag några timmar senare nås av beskedet om att Chávez ska balsameras och förvaras i en glaskista "för all framtid", är det som om hennes ord stryks under med spritpenna.

Dagen efter står tusentals människor i kö för att ta farväl av Chávez. De väntar tålmodigt i timme efter timme utanför militärhögskolans lokaler i utkanten av Caracas. Många har stått här i nästan ett dygn. Samtidigt pågår statsbegravningen där inne med en minst sagt udda uppsättning gäster - där finns Irans Mahmoud Ahmadinejhad, Vitrysslands Alexandr Lukasjenko och Kubas Raúl Castro, bland många andra.

Men det var inte allianserna med "fiendens fiende" som gjorde Chávez så populär. För att förstå hur det kom sig att så många venezuelaner såg honom som en landsfader, är det klokare att stanna bland människorna i kön utanför militärakademin.

"Viktigast av allt var nog att han gav oss värdighet", säger den 48-årige mekanikern Luis Osorio eftertänksamt.

" För de rika har vi alltid varit osynliga eller något slags störande element. Men nu är det vi som har makten. Och det är upp till oss att ta vara på det Chávez lämnar efter sig."

Fortsättning följer.

------------

Polariserat Venezuela går till val

Publicerat 7 oktober 2012 kl. 14:57 av erik

Det finns få politiker som väcker så starka känslor som Hugo Chávez. Antingen älskar man eller hatar honom. Särskilt i Venezuela. Men även i omvärlden gör annars balanserade bedömare grova förenklingar, inte sällan efter att de först fäst sig vid något som Chávez sagt eller gjort på någon estrad (som att sjunga folkvisor, dansa runt med anhängare eller häckla någon politisk motståndare).

Det är så klart tacksamt att fokusera på Chávez showande om man bara är ute efter att skapa en klatschig rubrik eller one-liner. Men om man på allvar vill försöka förstå vad som sker bakom TV-skärmarna och presidentens talkshow "Aló Presidente" finns det bara ett sätt. Att åka dit.

Det har jag gjort i veckan, för DN:s räkning. Reportagen och artiklarna finns här nedan. De handlar om varför Chávez är favorit i söndagens val, men också - och kanske framförallt - om hur det kommer sig att han i valrörelsen faktiskt gett intryck av att stå under hårdare press än på mycket, mycket länge.

- Chávez möter sin tuffaste utmanare på flera år

- Dödsskjutningar förmörkar valspurt

- De ständiga elavbrotten har blivit en het valfråga

- Maffiavåld största hotet mot Chávez + Nervös valvaka för Castro

------------

López Obrador och valfusket

Publicerat 3 juli 2012 kl. 18:37 av erik

Det officiella valresultatet i Mexiko med 99 procent av rösterna räknade:

Enrique Peña: 38 procent
Andres Manuel López Obrador: 32 procent
Josefina Vázquez: 25 procent
Gabriel Quadri: 2 procent

Det mesta tyder med andra ord på att det gamla maktpartiet PRI återvänder till presidentpalatset efter tolv år i opposition. Om nu inte Peña faller på eget grepp, vill säga.

I går kväll anklagade vänsterkandidaten López Obrador honom och hans parti PRI för valfusk. I videon ovan slår López Obrador fast att han kommer att försöka få valet ogiltigförklarat eller åtminstone tvinga fram en revidering av resultatet.

-Valet har helt enkelt varit för smutsigt. Enbart i delstaten Estado de Mexico har PRI köpt en miljon röster, sade López Obrador.

Än så länge har López Obrador inte lagt fram några konkreta bevis för sina påståenden om fusk - och med drygt tre miljoner rösters marginal mellan honom och Peña måste det till något rejält uppseendeväckande om vänsterkandidaten ska lyckas med sin föresats. Inte minst med tanke på att han agerade på ett liknande sätt efter valet 2006, vilket många i medelklassen då förebrådde honom för.

Därmed inte sagt att söndagens val var så "exemplariskt" som valmyndigheten vill låta påskina. Långtifrån. Det förekom en rad rapporter om röstköp inför valet (något även jag skrivit om) och i dag har bland annat följande film publicerats, som visar hur PRI-supportrar shoppar med betalkort de fått i utbyte mot röster. Studentrörelsen #YoSoy132 har dokumenterat fler än 500 försök till valfusk på valdagen, och på söndagsförmiddagen blev jag - och många andra, skulle det visa sig - uppringd av Partido Verde (PRI:s koalitionspartner) med förinspelad valpropaganda, vilket är ett brott mot vallagen. I de "casillas especiales" där de som inte befann sig på sin hemort kunde rösta (i Mexiko får bara utlandsboende poströsta), tog valsedlarna snabbt slut - och tusentals hindrades från att avlägga sin röst. Och så vidare.

Men det måste ändå till något mer storskaligt, systematiskt valfusk för att Peñas seger på allvar ska kunna ifrågasättas.

Rapporter om oegentligheter fortsätter att strömma in via sociala nätverk till #YoSoy132 och andra oberoende valobservatörer. Medan vi väntar på fortsättningen rekommenderar jag följande analys av valet, som jag skrev i går. Och att ni följer mig på Twitter, så klart.

------------

Inför dagens val i Mexiko

Publicerat 1 juli 2012 kl. 19:26 av erik

Ska det gamla maktpartiet PRI återvända till makten - eller kommer PAN:s anhängare taktikrösta vänstern till makten för första gången sedan demokratiseringen år 2000? Väntar valfusk? Hur kommer López Obrador och hans anhängare att reagera om de får se sig snuvade på segern med liten marginal? Vilken roll kommer studentrörelsen #YoSoy132 att få efter valet?

Frågorna är många inför dagens ödesval i Mexiko. Stämningen är laddad och redan har rapporter om en del oegentligheter börjat strömma in från provinserna.

Jag kommer rapportera löpande på mitt Twitterkonto under kvällen och natten svensk tid. Under tiden ger jag er följande läsning från valrörelsen:

Favoriten möter allt hårdare kritik

Mexiko är på väg att polariseras i två läger: de som stöder det gamla maktpartiet PRI:s kandidat Enrique Peña – och de som varnar för att en seger för honom vore en katastrof. Läs mer. [12/6]

- Unga i protest mot makteliten

På bara en månad har en organiserad student- och medborgarrättsrörelse växt fram i Mexiko. Rörelsen kallas #YoSoy132, är partipolitiskt obunden och har lyckats förändra det politiska landskapet inför presidentvalet den 1 juli. Jag har träffat några av grundarna. Läs mer. [18/6]

Hemliga maffiasamtal kan hejda våldet

50 000 människor har fått sätta livet till i det brutala knarkkrig som skakar Mexiko. Inför presidentvalet på söndag hoppas många på en nygammal kraft för att få ett slut på blodbadet. Hemliga förhandlingar med maffian skulle kunna stoppa våldet – frågan är bara för hur länge. Läs mer. [27/6]

Våldet del av vardagen när Mexiko går till val

När Mexiko i dag går till presidentval sker det mot en fond av upptrappat maffiavåld. Det gamla maktpartiet PRI:s kandidat är favorit, men stämningen i landet är polariserad och i medelklassen funderar många på att taktik­rösta på vänsterpolitikern Andres Manuel López Obrador. Läs mer. [1/7]

------------

Kris i Paraguay

Publicerat 22 juni 2012 kl. 08:24 av per

I Paraguay firas inte midsommarafton - där räknas istället fredagen som ett slags midvinter. Och just nu blåser det minst sagt snålt kring landets demokratiskt valde vänsterpresident Fernando Lugo (som jag intervjuade strax före valet 2008).

Med mindre än ett år kvar på sin mandatperiod kämpar Lugo - en före detta befrielseteologisk biskop - för sitt politiska liv. Han menar själv att han är utsatt för ett kuppförsök. Och dramat riskerar i förlängningen att polarisera hela Sydamerika.

Bakgrunden är en urartad polisinsats mot en grupp småbönder i förra veckan, i vilken minst elva civila och sex poliser miste livet. Lugo har sedan dess låtit avskeda den ansvarige polischefen och landets inrikesminister. Men kritiken mot regeringen har tilltagit - och nu riskerar presidenten själv att förlora jobbet.

Lugo har ställts inför riksrätt i parlamentet. Sådana processer drar vanligen ut på tiden, men det är knappast en överdrift att påstå att processen den här gången varit extremt snabb. Enligt en tidtabell som offentliggjordes på torsdagen väntas domen komma redan klockan 16.30 lokal tid på fredagen. Om Lugo fälls måste han avgå med omedelbar verkan.

Den man som skulle träda in i hans ställe är vicepresident Federico Franco. Och som av en händelse är det han som nu verkar hålla presidentens öde i sin hand.

Under de fyra år som gått sedan valet har Lugo med nöd och näppe lyckats hålla ställningarna i kongressen genom en skakig allians med det liberala partiet, landets andra politiska kraft. Allt medan den tidigare diktatorn Stroessners gamla coloradoparti ansträngt sig för att undergräva Lugos ställning.

Men de senaste dagarna har presidentens parlamentariska stöd försvunnit nästan helt. Den avskedade inrikesministern var en liberal profil - och hans partiledare, vicepresident Franco, har nu valt att bryta alliansen med Lugo.

I bakgrunden finns ett politiskt rävspel. Franco väntas kandidera i nästa års presidentval och har behov av att positionera sig. Det kan man tycka vad man vill om - liksom om huruvida Lugo bör fällas för massakern eller ej - men det anmärkningsvärda i den nuvarande situationen är hur snabbt Lugo hamnat framför skranket. Utvecklingen följs noga i Sydamerika, där en rad presidenter uttryckt oro för att konstitutionen kan ha åsidosatts.

I stadgarna för Sydamerikas motsvarighet till EU, Unasur, finns en skrivelse om obligatoriska åtgärder (bland annat stängda gränser och diplomatisk utfrysning) vid en statskupp i något av medlemsländerna. Men frågan är om det det verkligen rör sig om ett försök till statskupp - eller bara ett avancerat politiskt spel inom författningens ramar. För att utvärdera saken och mana till dialog har Unasur skickat fem av medlemsländernas utrikesministrar till Paraguay.

Bolivias president Evo Morales talar redan om ett försök till statskupp, Ecuadors president Rafael Correa säger att rättsprocessen är "absolut illegitim" och den regionala stormakten Brasiliens president Dilma Rousseff uppges ha skickat ett "mycket kraftfullt budskap" med sin utrikesminister till Paraguay, eftersom hon anser att processen mot Lugo är "oacceptabel".

Dramat lär fortsätta under midsommarhelgen. Följ mitt twitterkonto för löpande uppdateringar om läget i Paraguay.

------------

#YoSoy132

Publicerat 18 juni 2012 kl. 13:16 av erik

Videon här ovan blev startskottet på en rörelse som jag skriver om i måndagens DN - artikel - och som nu växt till en dynamisk folkrörelse: YoSoy132.

I morgon, tisdag, arrangerar de en debatt mellan tre av de fyra kandidaterna i Mexikos presidentval den 1 juli (Enrique Peña har tackat nej). Den kommer att sändas live över internet på bland annat yosoy132media.org. Checalo.

------------


Sida: « [1] 2 3 4 5 6 7 ... »

 

Senaste artiklar

Därför sörjs författaren Eduardo Galeano av en hel kontinent

”Strukturer ändras inte över en natt”

Invånarna har tröttnat på att leva med raketterrorn

Bomberna har gjort Gaza till en spökstad

Svensk aktivist vägrar lämna Gaza-sjukhus

Flyktingar återvänder trots risken för attack

De nya poliserna


En ny ”fredsbevarande” polisstyrka har fått till uppgift att säkra lugnet i Rio de Janeiros favelor. Läs reportaget


Peña och maffian


Hemliga förhandlingar med maffian skulle kunna minska våldet i Mexiko – frågan är bara för hur länge. Läs reportaget


Krisen vid gränsen


I Tijuana och andra gränsstäder i Mexiko växer antalet hemlösa till följd av den ekonomiska krisen i USA. Läs reportaget


Nicaragua och aborten


Möt 33-åriga Leslie Briseño, som var nära att dö på grund av Nicaraguas extremt stränga abortlagar. Läs reportaget


De jordlösa bidar sin tid


På Brasiliens landsbygd är två utvecklingsmodeller på väg att kollidera. Ett uppror växer i det tysta. Läs reportaget


Valet och rädslan


Följ med till ett av de samhällen i Colombia där en majoritet röstade på Juan Manuel Santos. Läs reportaget eller analysen.


Mexikos försvunna


81 flickor har "försvunnit" på två år - enbart i Ciudad Juárez. Läs reportaget


Chile efter tsunamin


Skalvet orsakade enorm förödelse. Men nu reser sig Chile långsamt. Läs: 1 2 3 4


Slagfält Ciudad Juárez


Tusentals mord och militärer som driver hemliga tortyr- center. Välkommen till Ciu- dad Juárez. Läs: 1 2 3 4 5


Indianerna tar sig ton


På landsbygden i Colombia kämpar nasafolket för sin överlevnad. Läs reportaget


Statistiken som mördar


Blanca Nubia förlorade sin son för att militären ville snygga till sina siffror i Colombia. Läs reportaget


Hon retar Castro


Möt Yoani Sánchez, Kubas mest inflytelserika bloggare. Hon har miljontals läsare, den statliga censuren till trots. Läs intervjun.


Fröjd i Maradonas kyrka


Gud (D10S) har blivit förbundskapten och Hans tillbedjare firar. Vi var där. Läs reportaget eller
Se webbteve.


Haiti efter stormarna


Fyra tropiska stormar på mindre än en månad, 800.000 hemlösa och en stat som inte fungerar. Läs rapporter från en katastrof här, här, här och här.


Allt för att hålla masken


Mexikansk fribrottning, eller lucha libre, är större än någonsin. Läs reportaget


Drömmen om boxningen


Namibia Flores Rodriguez bor i Havanna. Hon brinner för boxningen, men tillåts inte gå en riktig match i ringen. Läs reportaget


Glaciären smälter


Andernas glaciärer kan vara borta om tjugo år. Miljoner människor kan drabbas av vattenbrist. Se webbtv eller Läs reportaget

Twitter


Bloggkoll

Övrigt